Slutt med sau, begynn med kanin!
Nov 12, 2018En ting er sikkert.
Det står ganske mange tomme låver rundt om kring i Norges land nå.
Ja for jeg vil tro at det ikke bare er her i Fjellregionen? :)
Og noe fiffig må det gå an å bruke disse byggene til?
I forrige uke var jeg så heldig å få holde et lite innlegg i "Biotown fjellregionen" om hvordan vi skal bruke låven vår, på en kreativ måte. Og ikke minst hvorfor vi har startet online. :)
Dette var en veldig spennende og lærerik dag!
Vi fikk høre mye om hvorfor man skal begynne å drive økologisk, samt andre måter man kan bruke låven sin på. Og da snakker vi alt fra cafe og lysstøperi, til insekter og kaniner!
Men Connie, kaniner er ikke så uvanlig å ha på låven sin tenker kanskje du?
Vel, når det er snakk om flere hundre kaniner som produseres for kjøtt, så er det ganske uvanlig her i Norge. Ikke i mange andre land i Europa, (det var en svenske som hadde et innlegg om dette), men her i Norge er ikke lovverket helt på plass enda.
Men det skal sies, jeg ser at det er utrolig mange fordeler med kanin produksjon!
Jeg skal prøve å oppsummere de faktaene jeg sitter igjen med.
- En kanin består av 80% kjøtt, og kan mette 6 personer.
Til sammenligning er en kylling kanskje opp til 50% kjøtt og kan mette 2 pers.
- Kaniner er gravide i 30 dager, og får som oftest 8-10 unger pr kull.
(Det er jo noe i dette med å formere seg som en kanin)
- Det skal veldig lite vann og for til for å fø opp en kanin på 3 kg (altså litt over 2 kg kjøtt)
Hvis vi da skal sammenligne med storfekjøtt er jo dette super miljøvennlig!
- Kaninhold krever veldig liten plass, sammenlignet med gris, sau og storfe.
Du trenger ikke ha en hel låve og masse dekar med jord altså.
- Du trenger ikke så mange kaniner for å tjene litt ekstra, evt være selvforsynt på kjøtt hele året.
- Kaninkjøtt har en super sammensetning av proteiner, det er bare kylling som er bedre, og er veldig skånsomt for små barne-mager.
Så jeg må si, dette høres jo båre økonomisk og miljøvennlig ut!
Og jeg må innrømme at det skulle vært gøy å skaffe seg en kanin eller to og prøve.
MEN, ja det er et men... så var det dette med å begynne å spise kanin da.
Det sitter litt langt inne kjenner jeg!
Pluss at hvis vi skal ha det til vår egen fryser, så må vi jo slakte dem selv...
Men en annen ting som også kom frem var at sauekjøtt ikke er noe å satse på, siden det gir veldig lite betalt etter et helt år med strev!
Så da er det kanskje sauen som må bli kjæledyret, og kaninen som må bli produksjonsdyret?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.
Stay connected with news and updates!
Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.